Szörfész szlájd! part one

Retopozgatom itt az egyik frissen gyurmázott karaktert, és eszembe jutott hogy sokan használnak, vagy a Maya esetében inkább használnának Surface Slide opciót. Ha lenne :) Ugyebár itt arról van szó hogy Edge-t tudunk szlájdolni felületen (Edit Mesh>Slide Edge Tool) minek segítségével szépen el lehet rendezni a topológiát, de előfordulhat hogy neked ez nem elég. Te szeretnél vertexet is szlájdolni. Ebben az írásban megmutatom neked hogy kell, mert ahogy korábban említettem már, mayában minden megvan csak nem az van ráírva :D

Tegyük fel van egy ilyen szituáció amit a képen látsz.

Ezt simán Slide Edge tool segítségével nem lehet orvosolni. Itt a vertexeket szeretnéd egyenként helyére tenni úgy, hogy azok követik a felület görbületeit. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ide le kell ültetni néhány jóllakott programozót és kifejleszteni hozzá egy plágint szólok hogy a megoldás egyszerű mint a bot.

Jelöld ki a modelledet és duplikáld le. Majd, hogy a felülete egyenletesebb legyen tegyél rá a másolatra egy Mesh>Smooth-ot. És végezetül bökj rá a Make Live gombra.
Most az a helyzet, hogy az eredeti modelled alatt ott van egy nagyobb felbontású modell ami Live módba van kapcsolva. Tehát úgy tudod mozgatni a vertexeidet hogy csúszkál a lemásolt modell felszínén. Hát nem nagyszerű? :)

Persze itt jöhetne az hogy nem valami kényelmes a módszer mert duplikálni kell meg szmúszolni a másolatot aztán ha végeztél takarítani. Jol van értem az igényeket. Ne álljunk meg itt, hanem készítsünk el egy saját Surface Slide scriptet is. A továbbiakban csak azok olvassák akiket érdekel hogy működik a maya a motorháztető alatt. Egy kis bevezetés jön a MEL scriptingbe. Én szóltam :)

Mayában ha bármit csinálsz, legyen szó akár egy modell kijelöléséről annak nyoma marad a Script Editorban. Próbáld ki. Nyisd fel a script editort.
Hogy a dolog tisztán követhető legyen töröld ki a régebbi műveletek kódját. Így jól látod majd mit reagál a script editor ha kijelölsz valamit. Edit>Clear History. És próbából jelölj ki valamit majd vedd le a kijelölést. Valami ilyesmit fogsz látni:

select -r polySurface6 ;
select -cl  ;


Namost ha kicsit belegondolsz. A fenti Surface Slide trükk minden egyes mozzanata megjelenik a Script editorban. Ergo, ha gyakran szeretnéd használni ezt a trükköt készíthetnél egy scriptet úgy, hogy kimásolgatod a megfelelő sorokat nemigaz? :) Ez persze az esetek többségében kicsit bonyolultabb mint a megjelenő kódrészletek összeollózása, de nem kell tőle megijedni majd én segítek :)


Folytatás a második részben (csak erős idegzetüeknek:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése